V deželi Vikingov XI

Bolj ko smo se približevali Andenesu, bolj se je veter trudil, da bi nam pokazal zobe, ampak mi se nismo dali. Glede na to, da so napovedovali, da bo vetru že v drugem delu dneva opešala sapa, smo rahlo naivno upali, da bi nam mogoče že tisti dan uspelo uresničiti želje - oditi na whale safari. Tegale niti ne znam pametno prevesti. Samo kite smo želeli videti v živo.

Ampak kot sem že napisala - nekoliko naivno. V resnici nismo vedeli, da s severnega pristanišča na otoku takrat zaradi vremenskih situacij že dober teden ni izplula nobena ladja z namenom opazovanja kitov. Megla, veter, dež, razburkano morje ... v mestu pa kar precej turistov, ki so vsi po vrsti čakali, da bi odšli na vodni safari opazovanja kitov in/ali ptičev. Prvi odhodi na katerokoli aktivnost so se pričeli šele naslednje jutro in tako smo rezervirali prvi možen termin, kamor so lahko stlačili vse štiri. Hm, kaj pa zdaj? Do naslednjega popoldneva smo imeli na voljo še dober dan. Vreme zunaj je bilo vetrovno in mrzlo, pokrajina pa je bila od nedavnega konkretnega deževja popolnoma namočena - nič kaj prijetne razmere za potepanje po okolici.

Kaj pa, če odrinemo v vesoljski center? V oko mi je padel že ob prvem razmišljanju o tem, da bi mogoče pot potegnili v tej smeri, ampak če je vreme tako, da se lahko potepamo po pokrajini, ne razmišljam kaj dosti o obiskovanju raznih ustanov. Ko pa imaš na voljo dovolj časa ...

Andøya Space Center je poleg tistega, kar smo pričakovali na naši poti, en od tistih biserov, ki so popolnoma presenetili in sodi na spisek "pejd, če le lahko". V centru preučujejo pojav severnega sija (aurora borealis). Zaradi polarnega dneva, ki smo mu bili priča večino našega dopusta, obdobje sicer ni bilo primerno za njeno opazovanje, še vedno pa nikjer nisem našla razlage o tem, kako in zakaj nastane. V tem centru pa je bil pojav skozi film in razlago enega od vodičev (sicer študenta) predstavljen tako enkratno, da mi je vse jasno. "VSE" jasno seveda pomeni laično jasno, ampak to je zame povsem dovolj. Koliko časa smo v centru zabili še po samem predavanju in ogledu filma, pa sploh ne vem. V dvorani z eksperimenti smo tičali tako dolgo, da sta že C&B izjavila, da bi bilo mogoče primerno, da se podrzamo ven, da bodo lahko tudi drugi obiskovalci prišli na svoj račun. Mi štirje smo se namreč v tisti dvorani hudo zelo zabavali.

Dan smo zaključili s potepom po obali in malo šolo kuhanja rižote v kampu - J&C sta pač mojstra, kar so ugotovili tudi sokuharji v kampovi kuhinji.

pohajkovanje po Andenesu



Space Center: tole na fotki je sicer čist navaden peskovnik in roke na fotkah držijo čist navadne otroške grabljice za v peskovnik ... preprosto a ne :) pa vendar ga ni drugega peskovnika, ki bi nas ob sebi zadržal tako dolgo kot tale. Nad peskovnikom je postavljen nekakšen senzor (pojma nimam kakšne vrste), ki je sproti, ko smo zidali hribe in doline, na naše stvaritve projiciral izohipse z višinskimi pasovi ... mi pa smo se igrali in igrali

Space Center: na nekaj postajah smo se igrali z magnetnim poljem

Space Center: ko smo stopili v dvorano, je tale miza samevala. In ko smo pred tem obšli vse druge eksperimente, so ljudje precej nezainteresirano hodili mimo in po moje niso niti vedeli, kaj bi na njej počeli. Potem pa smo jo okupirali mi ... in je dolgo nismo zapustili. Pa tudi potem smo jo samo zato, ker smo videli, da je gneča okrog mize vedno večja in ima kar nekaj prisotnih željo, da bi se zabaval s telimi igračkami. Miza sama predstavlja površje planeta, tele rumene zadeve predstavljajo skale, kamne - v glavnem ovire na tem planetu, tisti mali prozorni hroščki (na enem od njih ima C roko) pa so vozila, ki jih moraš za premikanje po planetu sprogramirati ... in potem se na planetu nahaja 6 takih vozil ... Če imaš na voljo štiri velike in še malo večje otroke, je zabava ob taki mizi popolna. Tole je bila mega zabava za vse štiri, pa še za precej gledalcev zraven.

potep po obali














Komentarji

  1. No evo, kot tako na skrivaj berem in nič ne komentiram, sem se zdajle spomnila primernega načina zahvale za zanimive zapise:
    https://www.amazon.de/Vikings-UK-Neil-Oliver/dp/B008RA61BW/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1503493613&sr=8-6&keywords=vikings+oliver
    Priporočam :-)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave