Krofi
Tole sem obljubila Majchi. Če vam res zmanjka koruze (priznam, da se režim čist vsakokrat, ko pomislim na malo), potem lahko naredite krofe po spodnjem receptu. Recept sam je pri meni shranjen v zvezku z najpomembnejšimi recepti in večina jih je bila spisanih "na uč" potem, ko sem komu gledala pod prste. Ja, tudi tale za krofe je, ampak bom vključila podnapise ☺ Za izrezovanje krofov potrebujemo še 2 modelčka za krofe (v predpustnem času jih dobimo v skoraj vsaki trgovini) - en mora biti malo večji od drugega ... razlaga zakaj, sledi spodaj.
V zvezku piše:
1/2 kg moke (ostre)
2-3 žlice sladkorja
4 rumenjaki
toplo mleko (od oka)
malo olja
kvas
sol
marmelada, sladkor za posipanje
olje za pečenje
Ja, vem, da to ni dovolj in da sem dolžna navodila za krancelj in vse ostalo ... Pride, počasi pa vztrajno ...
Za to zadnjo rundo krof(k)ov (naši so taki fletni mali) smo porabili 1 kg moke, 7 rumenjakov, 6 velikih žlic sladkorja, cca. 4 dl mleka, enih 50g stopljenega masla, konkreten ščep soli in dva zavojčka svežega kvasa. Šele potem, ko so že vzhajali, sem ugotovila, da smo pozabili na pljusk ruma ... jah no, okus je boljši. Smo pa to nadoknadili s tem, da smo malo ruma zamešali v domačo marelično marmelado.
Pravzaprav je po moje čist vseeno, po katerem receptu naredite testo ... bistvo se skriva v izdelavi.
Kvas razdrobimo dodamo žličko sladkorja, žlico moke, malo toplega mleka in vse skupaj nežno premešamo. Počakamo, da mešanica naraste 2-3x. Zraslemu kvasu dodamo še vse ostale sestavine in testo konkretno premešamo - kvašeno testo je treba "pretepst", da je dobro, tko da zraven paše tud mal telovadbe. Mleko naj bo toplo, ne vroče, da vam ne pokvari vsega skupaj.
Testo damo počivat. Mi imamo za ta namen eno tako fajn veliko plastično skledo s pokrovom, ki se odpre, ko se testo napihne. To rundo smo ga pustili vzhajati tako dolgo, da je pokrov dvignilo 4x.
Od tu dalje obstajajo navodila tudi v slikah. So pa fotke iz enega prejšnjih pustov, ko sem nekoliko eksperimentirala in so bili krofi za naš okus preveliki. Bom napisala sproti.
Dober tek!
V zvezku piše:
1/2 kg moke (ostre)
2-3 žlice sladkorja
4 rumenjaki
toplo mleko (od oka)
malo olja
kvas
sol
marmelada, sladkor za posipanje
olje za pečenje
Ja, vem, da to ni dovolj in da sem dolžna navodila za krancelj in vse ostalo ... Pride, počasi pa vztrajno ...
Za to zadnjo rundo krof(k)ov (naši so taki fletni mali) smo porabili 1 kg moke, 7 rumenjakov, 6 velikih žlic sladkorja, cca. 4 dl mleka, enih 50g stopljenega masla, konkreten ščep soli in dva zavojčka svežega kvasa. Šele potem, ko so že vzhajali, sem ugotovila, da smo pozabili na pljusk ruma ... jah no, okus je boljši. Smo pa to nadoknadili s tem, da smo malo ruma zamešali v domačo marelično marmelado.
Pravzaprav je po moje čist vseeno, po katerem receptu naredite testo ... bistvo se skriva v izdelavi.
Kvas razdrobimo dodamo žličko sladkorja, žlico moke, malo toplega mleka in vse skupaj nežno premešamo. Počakamo, da mešanica naraste 2-3x. Zraslemu kvasu dodamo še vse ostale sestavine in testo konkretno premešamo - kvašeno testo je treba "pretepst", da je dobro, tko da zraven paše tud mal telovadbe. Mleko naj bo toplo, ne vroče, da vam ne pokvari vsega skupaj.
Testo damo počivat. Mi imamo za ta namen eno tako fajn veliko plastično skledo s pokrovom, ki se odpre, ko se testo napihne. To rundo smo ga pustili vzhajati tako dolgo, da je pokrov dvignilo 4x.
Od tu dalje obstajajo navodila tudi v slikah. So pa fotke iz enega prejšnjih pustov, ko sem nekoliko eksperimentirala in so bili krofi za naš okus preveliki. Bom napisala sproti.
Krofe pustimo vzhajati, da malo narastejo. Jaz jih med vzhajanjem pokrijem s kuhinjsko krpo. Ja, pa tukaj pride v poštev tisti del, ki se ga večina nas spominja iz otroštva "zapri okno in pazi, da se ne prehladijo" ☺ |
Ko so ocvrti, jih poberete ven, popivnate z obeh strani s papirnatimi brisačami, potresete s sladkorjem in upate, da vam jih uspe slikati prej, preden jih bodo domači napadli. |
No, tale lanski krof je rezultat predebelo razvaljanega testa. Pol manj bi bilo za naš okus ravno prav. Če so manj debeli, se tudi lepše spečejo, v ustih se pa kar stopijo. |
Sline mi tečejo v potokih.
OdgovoriIzbrišiDefenitivno v torek!
Ja moji otroci tudi še ne vejo, da se jih da, tudi doma naredit.