V deželi Vikingov - pogled v številkah

Za primerno branje spodnjih številk moramo vedeti naslednje:

  • potovali smo 4, dva odrasla in dva najstnika (13 in 16 let - po merilih Skandinavcev oba otroka)
  • na poti smo preživeli 19 dni
  • prevozili smo 7.588 km
  • potovali smo z Renault Traffic - po domače žabec (podaljšano varianto, ki ima prtljažni prostor dovolj velik, da se tudi odrasel moški lahko sproščeno uleže)
  • žabec je pridno kuril v povprečju 6,8l na 100km
  • na celi poti je popil 519,80 litrov župce
  • najdražji dizel smo tankali (po sili razmer) na Norveškem in sicer 1,6€/l, najcenejšega pa v Avstriji (1,089€/l)
  • za dizel smo skupaj zapravili 676€, kar v povprečju pomeni 1,3€/l


Če potegnem črto pod stroški:

dizel 675,99 €
trajekti 502,85 €
kampi 255,42 €
tuneli, cestnine 55,20 €
ostalo 613,77 €
2.103,23 €

Pod ostalo sodi vse tisto, kar smo si privoščili na poti razen hrane. Hrano težko ocenjujem - za nas recimo je čokolada in sladoled nujno živilo, kar za nekoga drugega ni. Hrana, kar smo je kupovali, nas je stala malenkost dražje kot doma (glej spodaj).

Same cene v Skandinaviji so višje kot pri nas, pa še vedno ne tako visoke, da bi te ob misli na pot stisnilo v želodcu, ko bi pomislil na finančni del.

S seboj smo nesli kar nekaj testenin in riža in precej obojega tudi prinesli nazaj. Te zaloge so bile rezervirane za situacije, ko smo se ustavili v krajih, kjer trgovine s svežimi sestavinami ni bilo blizu ali pa je bila ura taka, da trgovine niso bile več odprte. Norvežani se imajo radi. V nedeljo boš težko dobil odprto kakšno trgovino - razen v izredno turističnih krajih. Tam pa vsak nakup plačaš precej bolj zasoljeno kot kje drugje (recimo štruca kruha 7€).
Kruh je en od tistih artiklov, ki so me presenetili s svojo ceno. Ob policah s kruhom si je kar smiselno vzeti nekaj časa, da pregledaš njihove cene, sicer te bo štruca navadnega kruha prišla okrog 3,5€. Ne, seveda nima ves kruh take cene. Med njimi se najdejo tudi cenejši.
Podobno je z mesom. Če zagrabiš prvega, ki ti pride pod roke, se lahko zgodi, da odplačaš njegovo težo v zlatu. Če malo pogledaš naokrog in se sprehodiš do hladilnika z akcijskimi cenami, pa brez težav dobiš na voljo izbiro po skoraj naših cenah.
Sadje in zelenjava ... ja no, to dvoje je pa res drago, ampak mi ne morem brez tega. Kupuješ pač malo bolj preudarno in poskrbiš, da poješ vse do zadnjega.

Samo pot smo ves čas prilagajali burnemu vremenskemu dogajanju s precej posebnim obnašanjem. V resnici nikoli nisi zares vedel, kaj te čaka naslednji dan. Vremenska napoved je lahko napovedovala popolnoma kičast dan, pa se je na bližnji špici zataknil oblak ... in je bilo zaradi tega vse drugače. Kakorkoli, za vremensko obnašanje smo uporabljali napoved, ki jo lahko spremljate na strani YR, na voljo tudi kot mobilna aplikacija. Omenjeni napovedi tudi sicer sama še vedno najbolj zaupam, ko načrtujem kakšno dejavnost v našem prostoru.

Na poti imaš wi-fi dostopen na vseh turističnih točkah.

Na še en pomemben del ne smem pozabiti 😃 v celodopustnem turnirju taroka je zmagal B in to konkretno. Proti njemu jaz nisem imela za burek.

Detajli v zvezi s potjo pa so zajeti v predhodnih zapisih.

😃 I'll be back

Komentarji

Priljubljene objave