Tud do štacune ne grem :o

Zadnje dni imam tako no ... malo noro bi bil precej nežen izraz. Ma ne, nič ni narobe, le trenutno mi število ur dnevno ne zadošča niti za 70% pokritja vseh želja, potreb in bohpomagejtkoje situacij.

Računam na to, da vsebina ne bo letela na najbližji CSD in tko skozi zobe lahko priznam, da smo kruh nazadnje kupili v petek zvečer (res je, jutri bo en teden), kar sicer za nas ni nič kaj nenavadno ... bolj obupno je to, da ga tudi pekla nisem ... sploh ne.

In tako se zgodi, da zvečer končno spustim miš iz svojih krempljev in pustim tipkovnici, da si malo spočije, ko me popade nemogoča lakota ... a je kej čudnega, sej tud na kosilo nisem imela cajta it. Dobro, to je druga pesem. In ko me popade lakota in ni kruha, sladkarij čez glavo, samo meni se jé prava hrana, ne sladko, mi ne ostane drugega kot ... nabrati sestavine, ki jih imam čist zares vedno na voljo in se malo pocrkljati :)

Tole spodaj smo nekega kislega zgodnje pomladnega sobotnega dopoldneva preizkusili v originalni izvedbi na potepu po ljubjanski centralni tržnici. Pekli so jo tam na trgu nasproti sirov in kruha (mah, ne vem, kako se v resnici imenuje, ampak saj poznate, anede). Z mularijo smo se itak odločili, da je pred nami eno ležerno sobotno dopoldne in smo si do sitega napasli najprej oči, potem pa še želodčke.

Torej AJDOVA POGAČA


Ko te prime, da se je lotiš, najprej pečico priklopiš na ful od fula - pri moji je fulu od fula ime MAX :)

V skledici najprej zmešaš zavojček kvasa, žličko sladkorja, malo res tople vode (hm, deci bo šlo)  in od oka 2 veliki žlici moke. JM prisega na ostro moko, meni se pa zdi, da nima veze ... res ne. Ajde, za vlečeno testo ne rečem, ampak za vse ostalo pa ...
Pustiš brozgo bljak barve, da vzhaja.
Vmes v drugi skledi pripraviš 2-3 deci precej tople vode, jo izdatno posoliš in seveda zmešaš. Vmes kvas že toliko naraste, da ga lahko prekucneš v vodo in začneš z dodajanjem ajdove moke. Ko testo že začne dobivati svojo obliko, pa je še hudo pocasto, opustiš ajdo in nadaljuješ s pšenično moko.
Moko dodajaš in mesiš toliko časa, da je testo lepo spodobno mehko, se ne poca več in komaj čaka, da ga razvaljaš ...
Vzameš torej valjar in ga razvaljaš na obliko, ki jo želiš in debelino, ki jo želiš ... tale zgoraj je imela švoh cm debeline, ko je romala v pekač, pa je za moj okus preveč ... ob naslednjem poskusu bo podplat bistveno tanjši. Pekač (moj je bil kar tisti za največjo pizzo) izdatno pomokaš in nanj lepo pogrneš temno odejo iz kvašenega testa. Ob robovih jo malo privzdigneš in oblikuješ, da narediš obod, ki bo zadržal naslednjo plast.
Za nadev zmešaš eno polkilsko skuto (strukture in maščobe čist po želji), 2 veliki žlici kisle smetane, eno jajce in sol (ščep do dva). Zadevo fajn zmešaš in naložiš na posteljo iz testa. Zgornje količine sem tokrat uporabljala za tist pizza pekač, pa lahko rečem, da bi bilo nadeva komot lahko še enkrat več*.
Čez skuto potreseš še pest ali dve koruznega zdroba (polente) - naš tamali pravi, da je najbolje takrat, ko se skute izpod polente sploh ne vidi :)
Vse skupaj postaviš v strašansko vročo pečico in potem 25 min cediš sline, ker neznansko diši, skuta v pečici prijetno brbota, ti moraš pa čakaaaaaaaat.
OK, enkrat tud to mine. Potem z veseljem (in rokavicami) vzameš zadevo ven iz pečice, preložiš na eno fajn dilo in narežeš in ... ja, z napadom še vedno malo počakaš, da si ne pokvariš želodca. Pogača je noro dobra še topla. Naši se je uspelo ohladiti, ker je mularija že spala, sama pa nisem zmazala cele (JM pa hujša, ampak psssst - tega nisem napisala). Naslednji dan smo jo pač pogreli.

Dober tek!



*Tko no, moje post festum opombe v mojem priročnem kuharskem zvezčiču.

Komentarji

  1. Prefinjen okus, ni kaj. (pa ne mislim ironično)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmm, bere se njami. Definitivno je treba kdaj probat.

    OdgovoriIzbriši
  3. To se stršn dobr bere - če nimaš doma enga, ki je alergičen na ajdo in če ne ... hujšaš :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Mhmhmh en kos bi zdaj zmazala, kot bi rekel keks, ups pogača :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super zgleda... pa imamo ravnokar letno prečiščevalno dieto in nič ne pečemo... :-) No, nič hudega, itak vem, kje imaš blog, pa lahko pozneje pridem.

    OdgovoriIzbriši
  6. @Sandra - OK, pol pa nisem prebrala ironično :)
    @Majcha - je res njami in moram to definitivno večkrat naredit
    @K - uf, a z ajdo imate tud probleme? To pa ni fajn. Jest bi bila čist nesrečna
    @hali - :) v sredo zvečer bi jo komot še dobila, če bi prišla na obisk ... no, v četrtek tud še, danes je pa resnično ni več
    @losova gospa - dieto? prečiščevalno? OK, tvoja izbira :) a pol so to sami zelenjavni "kebabi"?

    OdgovoriIzbriši
  7. Mmmmmmmm jaz bi tudi en košček :o))) No, ko boš pekla spet pa ti kakšnega zame zaužij prav :o))) Sem kar lačna postala - grem pogledat, če je ostalo v našem brlogu še kaj štrudla :o)))

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave